Властите в Хаваи предупредиха жителите на Големия остров, че най-големият активен

...
Властите в Хаваи предупредиха жителите на Големия остров, че най-големият активен
Коментари Харесай

Всеки момент ще изригне най-големият активен вулкан в света


Властите в Хаваи предизвестиха жителите на Големия остров, че най-големият деен вулкан в света Мауна Лоа изпраща сигнали, че може да изригне.

Учените считат, че изригването не е неизбежно, само че са нащрек поради скорошния растеж на земетресенията на върха на вулкана.

Според специалистите, в случай че вулканът изригне, ще отнеме единствено няколко часа на лавата да доближи домовете, които са най-близо до кратера.

Агенцията за гражданска отбрана на Хаваите организира срещи из целия остров, с цел да образова жителите по какъв начин да се приготвят за възможна изключителна обстановка.

Големият остров е дом на към 200 000 души, в това число комедиантката Розан Бар, която донесе парцели през 2007 година и живее там през последните години. Носителят на Оскар, артистът Матю Макконъхи купи дом за 7,85 милиона $ през 2021 година, само че прекарва по-голямата част от времето си в родния си щат Тексас.

Вулканът съставлява 51 % от сушата на Големия остров, тъй че огромна част от него има капацитет да бъде наранена от изригване, споделиха чиновници. Те предлагат хората да пазят чанта с храна, и да дефинират място за евакуация, в случай че бъдат призовани да изоставен дома си.

„ Не желая да паникьосвам всички, само че те би трябвало да са наясно, че живеят по скатовете на Мауна Лоа. Има капацитет за някакво злополучие с лава “, сподели Талмадж Магно, админ на Гражданската отбрана на окръг Хавай.

Вулканът изригна за последно през 1984 година За последните 38 години популацията на острова се е удвоило до 200 000 през днешния ден от 92 000 през 1980 година

Мауна Лоа, издигащ се на 4 169 м. над морското ниво, е доста по-високият комшия на вулкана Килауеа, който изригна в жилищен квартал и унищожи 700 домове през 2018 година Освен това някои от скатовете му са доста по-стръмни от тези на Килауеа, тъй че когато изригне, лавата му може да потече доста по-бързо.

По време на изригване през 1950 година лавата изминава 20-те километра до океана за по-малко от три часа.

Хавайската обсерватория за вулкани, която е част от Геоложкия институт на Съединени американски щати, сподели, че Мауна Лоа е в положение на „ засилено безпокойствие “ от средата на предишния месец, когато броят на земетресенията на върха се усили от 10-20 дневно до 40-50 дневно.

Учените считат, че се случват повече трусове, тъй като повече магма се влива в резервоарната система на върха на Мауна Лоа от горещата точка под земната повърхнина, която зарежда разтопените скали към вулканите на Хаваите. Честотата на трусовете е намаляла през последните дни, само че може да се увеличи още веднъж, заяви bg-voice.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР